Nieuws


Nieuws

We gaan weer!

 

Waddenweek 2015 (10 t/m 19 juli)

Het was weer een afwisselende waddenweek, met een veelheid aan op- en afstappers, weersomstandigheden, windsterktes, zonkracht, culinaire uitspattingen en muzikale uitingen. Hieronder komen wat foto’s (want dat is toch het leukste):

 


Foto’s jollenwedstrijd 6 september 2014

Verslag Waddenweek 2014
Van 18 t/m 27 juli afgelopen zomer was het weer goed toeven op het Wad met de Sljôcht en Rjôcht. Met 33 graden celsius reisde het gezelschap van opvarenden van Utrecht e.o. naar Kolderwolde, een rit van 4 uur met trein en bus. Een uur voor aankomst bij het schip werd alvast vooruit gebeld of we aub meteen konden vertrekken bij aankomst van de bemanning, zodat de verhitte hoofden en ledenmaten gekoeld konden worden in de Oud Karre. Gelukkig kon dat.

Het tocht van het eerste weekend verliep, ondanks de zwakke wind, voorspoedig, zodat we op zondagmiddag/avond in Harlingen konden wisselen van een deel van de bemanning. Ook de nieuwelingen voelden zich meteen thuis aan boord, mede dankzij de fantastische kookkunsten van Hans. Die was op zijn beurt maar wat blij met het nieuwe fornuis(je) dat sinds afgelopen voorjaar aan boord is!

De Wddentocht zelf voerde dit jaar onder andere langs Texel. Het was niet zo makkelijk om daar terecht te komen, dankzij de combinatie van doodtij en oostenwind. Op het wantij voor Texel liepen we vast met, jawel, hoog water. Meteen iedereen overboord (het water stond maar tot kruishoogte) en duwen maar. Ondertussen stond Janneke met haar 1 meter 58 dapper te sturen met een voet op het bankje en een voet op de gashendel om het schip los te krijgen. Even leek het erop dat we vlot kwamen, maar na luttele seconden van vreugdedansen liepen we opnieuw met een schok vast. Weer overboord, duwen en trekken, maar het mocht niet baten, we konden de geul niet vinden. Dan maar wachten op laagwater, dat we ’s avonds zouden hebben. Het water ging niet helemaal weg (het was immers doodtij) maar was laag genoeg om te wandelen tussen de lichtgevende algen en jawel: de geul terug te vinden! Het bleek dat we er vlakbij lagen, maar ja, dat zie je natuurlijk niet als er 70 centimeter water op staat…
De volgende ochtend rond half 6 ging de moter weer aan om het nogmaals te proberen. Blijbaar was de wind nu iets gunstiger want het schip kwam, na enig geronk, los van de bodem. Rond 8 uur ’s ochtends voeren we de haven van Texel binnen, waar we even dankbaar gebruik maakten van de douche en toiletten. En van het watertankpunt, want de watertank was ook nog eens bijna leeg…

Texel bood ruimte voor een mooie fietstocht, onder andere naar het Noordzeestrand, maar ook door de weilanden en dorpjes. ’s Middags moesten we weer vertrekken om de ebstroom mee te hebben. De route passeerde de Texelstroom: een avontuurlijk vaargebeuren, met kuilen van wel 2 meter! Als je op het voordek op het luik van de durk zat, voelde je je bij neergaande beweging soms even gewichtsloos, zo ging het schip op en neer. Maar de schipper heeft ons er veilig doorheen geloodst, we hebben ons geen moment zorgen gemaakt.

De volgende bestemming was Vlieland, waar we traditiegetrouw koffie met gebak nuttigden, en kaartjes naar huis en aanverwanten stuurden. Natuurlijk  moesten er ook diverse boodschappen worden gedaan. Het was nog niet zo makkelijk om ingredienten voor Hans’ excentrieke recepturen te vinden bij de eilandbuurtsupertjes! DOor alle commotie vergaten we nog bijna om koffiefilters mee te nemen…

Na Vlieland was het alweer tijd om te proberen terug te keren naar Harlingen, waar we nogmaals een wisseling van de wacht zouden hebben. Via de sluis in Den Oever ging het naar via Enkhuizen langs de Houtribdijk naar Urk. Het rondje IJsselmeer, en daarmee de Waddenweek 2014, eindigde in Stavoren, waar we zondagmiddag nog even lekker genoten van het mooie weer aan het IJsselmeerstrand. Na een afscheidsbiertje bij café Max ging dan toch echt de trein naar huis. Tot volgend jaar!

14 januari 2013 Nu al? Ja, nu al! De organisatie van de Waddenweek 2014! Dat komt ervan, als je reguliere bemanning ineens student-af is, en een baan heeft om rekening mee te houden. Maar afijn, de data: vrijdag 18 t/m zondag 27 juli 2014 is de S&R weer het toneel van Het Kunstorkest en aanverwanten. Maar ook zeker een warm welkom aan alle nieuwe opvarenden, dus: meld je vooral aan! Stuur een mail naar info@varenmetadriaan.nl en laat weten welke periode (18-20, 21-25 en/of 25-27 juli) je mee wilt!

17 november 2013 De skuts is weer geknipt en geschoren! Een frisse verflaag, wat gaatjes gestopt maar bovenal: een nieuw roer:

28 juli 2013 Van 19 t/m 28 juli 2013 was de Sljôcht en Rjôcht weer het docor van de Waddenweek. Van Kolderwolde zeilden we langs Staveren naar het Wad, waar we verschillende eilanden aandeden. Het tij zat niet altijd mee, maar het weer des te meer! Aan het einde van de week (de laatste weekend opstappers hadden minder geluk) werd het weer nogal onbetrouwbaar en zijn we maar binnengaats gegaan. Maar het was desondanks weer “niet slecht”! Foto’s moeten we nog ontvangen van de opvarenden (waar blijven ze, Daan??).

8 juli 2013 Op zaterdag 6 juli jl. heeft de jol ST49 meegedaan aan de Jollenwedstrijd. Het team, bestaande uit Adriaan, Margriet, Maarten en Hanneke, behaalde de derde prijs in de klasse kajuitjollen, en de 4e plaats in het algemeen klassement (incl. vissermannen). Eervolle vermelding kregen we voor de bijzonder snelle start, en het feit dat we twee-en-een-halve ronde eerste lagen. Een onfortuinlijke windschifting, die we te laat in de gaten hadden, deed onze mooie positie de das om. Toch kijken we heel tevreden terug op de wedstrijd. Het is toch best wel een snel scheepje! Foto’s van de wedstrijd volgen nog als de organisatie die online heeft gezet. Helaas duurt dat langer dan we hadden gehoopt…

3 juni 2013 Op 1 juni jl. is Klaas Anne Woudstra, de laatst levende van de echte “bewoners” van de Sjôcht en Rjôcht (aldaar geboren in 1921), overleden. Wij wensen de familie veel sterkte met dit verlies. Klik hier voor het nieuwsartikel over Klaas Anne Woudstra van 16 april 2012.

19 januari 2013 Adriaan is op weg naar Curaçao met een plastic bootje! Ok, een zeewaardig zeiljacht, een Bavaria 36 met de naam Blue Bay. Kijk hier voor het reisverslag. Iedere week vers nieuws over dit zee-avontuur! 

28-30 september 2012 Het Kunstorkest gaat weer varen op de Friese wateren. Ditmaal is de organisatie in handen van Margriet en Michiel. Ze hebben een leuke groep bij elkaar gebracht met goede taakverdelingen: een superkok met maat, een zorgschipper met co-, een een maat, verder kombuiskinderen in overvloed. Verslag volgt nog.

10 september 2012 Afgelopen zaterdag een leuke verjaarvaartocht gehad met een familie uit Noord-Holland. Het was een prachtige, zonnige, ietwat windstille dag, maar het water was des te lekkerder om in te zwemmen, wat ook veelvuldig gedaan werd. Bovendien is weinig wind, wel zo prettig voor een groep nog niet zo ervaren zeilers. Aan het einde  van de dag moest de motor wel aan om te zorgen dat we op tijd weer terug waren in Kolderwolde, maar dat vond niemand erg. Hopelijk blijft het nog even mooi weer voor de komende tochtjes!

11 juli 2012 Nog twee nachtjes slapen en dan gaan we weer het Wad op! 16 verschillende bemanningsleden hebben we deze zomer, dus een boel logistiek qua op- en afstappen. En het weer ziet er het eerste weekend niet best uit. Zuidwesters en zeilpakken uit de kast dan maar! Foto’s volgen z.s.m. op deze site.

21 mei 2012 De Waddenweek met leden, oudleden en supporters van het Kunstorkest gaat weer plaatsvinden. Van 13 juli tot en met 22 juli gaan we het Wad op. We hopen op mooi weer. Laat de stormen dan maar even wegblijven. Dan kan het een muzikale week worden met veel nieuwe liederen over Wad, varen en eten. Aansluitend aan de Kunstorkestweek een midweektrip met Boer Ketelaar en aanhang uit Kolderwolde. Twee weken zout dus.

17 mei 2012  De Vrouw Grietje is gehellingd bij Piet ten Woude in IJlst. 10 lange dagen arbeid zijn er in gaan zitten. Rondom geschilderd, dek, opbouw, mast, giek, kluiverboom, roer, onderwaterschip, het ziet er allemaal weer als nieuw uit. Ze lijkt wel 100 jaar jonger. In de haven van Piet diende de Sljôcht & Rjôcht als onderkomen voor eten en slapen. Vandaag beide scheepjes overgevaren naar Kolderwolde. Het vaarseizoen kan nu echt beginnen.

16 april 2012 Vandaag gebeld door Klaas Anne Woudstra. Klaas Anne is in 1921 op de Sljôcht & Rjôcht geboren, toen nog Sljûcht & Rjûcht. Hij heeft als tekenen als liefhebberij en een boekje gemaakt van de tekeningen die hij van de Sljôcht & Rjôcht  heeft gemaakt. Wij spreken af binnenkort een keer bij hem thuis in Voorschoten op bezoek te gaan. Het onbekende verleden van de skûts gaat hopelijk opklaren. Klik hier voor de foto’s op groter formaat zodat je het artikel kunt lezen.

26 maart 2012 Het Vrouwen Vaar Weekend is gepland! In het Pinksterweekend (26 t/m 28 mei) laden we voor de vierde keer op rij 10 meisjes (+Adriaan) in de Skuts en maken we een doldwaze tocht over de Friese meren! Als je mee wilt, stuur dan een mail naar adriaanheemskerk@gmail.com.

24 maart 2012 De tocht Enkhuizen Kolderwolde is al op 24 maart met mooi weer gemaakt. Zie de foto hieronder. Het zeilseizoen is weer geopend. Nu de skûts in april nog naar Friesland.

19 maart 2012 komende maandag 26 maart gaat de Jol weer naar Friesland. Maarten en ik hebben er zin in.

14 februari 2012 De ijsschuit, De Snoeper, is vandaag afgetuigd. We hebben een week lang heerlijk genoten van mooi zeilweer en veel gezelligheid op de Gouwzee. We zijn ook twee keer naar Marken geweest. Het is nu flink aan het dooien. Een aantal schuiten genieten nog van het inmiddels gladde ijsoppervlak, maar zullen er aanstonds toch mee moeten ophouden.

6 februari 2012 Afgelopen weekend werd er geijszeild! Helaas niet erg lang, er waren toch teveel zwakke plekken in het ijs waardoor 3 boten er ’s ochtends al door zakten, maar het was dankzij de leuke mensen en de Beerenburg wel erg gezellig op de Gouwzee bij Monnickendam! 

19 januari 2012 Een leuke link voor wie wil weten waar de naam Sljocht en Rjocht vandaan komt: http://www.11en30.nu/global/nl/Artikel/29

9 januari 2012 Gelukkig nieuw jaar allemaal! Op dit moment worden de eerste voorbereidingen getroffen voor het vaarklaar maken van het schip, en voor de waddenweek 2012. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze tocht gaan plaatsvinden van vrijdag 13 t/m zondag 22 juli. Schrijf je nu alvast in, dan houden wij je op de hoogte!

17 juni 2011 We gaan weer! De eerste waddenweek van 2011 komt eraan: van 1 t/m 10 juli varen we uit naar de Friese meren en de Wadden. Het belooft een mooie tocht te worden.
ER ZIJN NOG PLAATSEN! Opstapmogelijkheden op 1, 3 en 8 juli op diverse plaatsen in Friesland. Neem contact op voor meer informatie en speciale tarieven.

27 maart 2011 Het vaarseizoen is geopend! Nu de zon zo vaak achter de wolken vandaan komt en de vogels hun uiterste best doen om ons een lentegevoel te bezorgen, hebben we besloten de uitnodigingen voor de Waddenweek 2011 de deur uit te doen. Wil je ook een zeiltochtje reserveren, neem dan contact op. De keuze is (nu nog) reuze!

24 februari 2011 Hiep hiep hoera voor de Sjlôcht & Rjôcht! Deze maand is het schip 101 jaar jong geworden!

8 november 2010 Dag Friesland, tot volgend jaar! We zijn weer over naar de winterligplaatsen. Het vaarseizoen is ten einde. Vanaf eind mei 2011 kan er weer gevaren worden. Vraag nu alvast een offerte aan voor een tochtje, voor het seizoen is volgeboekt!

18 oktober 2010 Het skutsje is de afgelopen najaar geschuurd, gebikt, gestraald, gespoten en geverfd. Ze zit weer strak in haar kleurtje, een mooi lentegrasgroen. Klik hier voor meer foto’s!


17 september 2010 De nieuwe website over de bruine vloot van Adriaan Heemskerk is in de lucht!