Het skûtsje

Het skûtsje

Op dit originele skûtsje is het goed varen en schipperen. Het schip heet de Sljôcht & Rjôcht (vrij vertaald: recht zo die gaat) en is in 1910 gebouwd door de Werf van Bijlsma in Wartena. Het werd ‘Net Tocht’ (‘niet gedacht’) gedoopt. Het schip is 16,5 meter lang, 3,5 meter breed en het schip steekt 0,52 meter diep. De tonnage is 39 ton en het zeiloppervlak (grootzeil + fok) is 100 m2.

Net als de meeste andere skûtsjes, werd de Sljôcht & Rjôcht vroeger gebruikt voor het vervoer van alle mogelijke lading zoals terp-aarde en mest, maar verder ook alles wat los en vast zat. Ze heeft een zgn. “bollestal”, dat wil zeggen een kuipje achterin, waar vroeger de stier (Fries: “bolle”) kon staan als er vee werd vervoerd. Deze buitenruimte wordt nu gebruikt om te staan tijdens het sturen, en, als er niet gevaren wordt, lekker uit de wind te zitten.

 

In 1978 is het schip van woonark door Henk Walstra van de Zilvervloot in Sneek weer teruggebracht tot zeilschip. Vanaf 1981 hebben we het schip in ons bezit vooral als familieschip gebruikt. Vanaf 1995 verhuren we het ook voor dagtochten en weekends. Zie verhuur.

Het schip is goed te varen met twee ervaren mensen. Het grootzeil wordt met een lier gehesen. Verder gaat alles met de hand, ook de zwaarden.
Bij ons aan boord kun je sportief zeilen en ervaren hoe het is om met deze oude dame om te gaan. Het blijft altijd comfortabel aan boord, om dat we niet extreem schuin gaan.

Het schip is van binnen eenvoudig ingericht zodat het op diverse manieren is te gebruiken. Het ruim is nog steeds te gebruiken voor het vervoeren van lading. Meestal wordt het nu gebruikt voor de overnachtingen en de bagage. In de roef, waar van origine het schippersgezin woonde, wordt nu gekookt en ‘s avonds geborreld. In de “durk” (vooronder) vindt de schipper zijn onderkomen.

We hebben een eenvoudige kookaccommodatie aan boord, met een 2-pits kooktoestel, met een toaster en oven. Er zijn potten, pannen, borden bestek en ander kommaliewant.

Het schip ligt droog

Op de website Skutsjehistorie.nl staat ook informatie over de Sljôcht en Rjôcht.