Project: nieuwe zwaarden

Project: nieuwe zwaarden

In 2004 zijn de zwaarden van de Sljôcht en Rjôcht vernieuwd. Adriaan heeft dit project zelf onder handen genomen, een hele klus! Hieronder staan de foto’s en kun je lezen wat er allemaal moest gebeuren.
Het project vond plaats bij vrienden in een werfkelder aan de Oude Gracht in Utrecht.

De oude zwaarden waren half vergaan, vooral onder de metalen platen. Hoog tijd dus voor nieuwe!

 

Dit zijn de ongekantrechte delen Frans eikenhout, waaruit de delen van een nieuw zwaard zullen worden gezaagd.

Hier zijn de delen op maat gezaagd en liggen in de vorm waarin ze zullen worden verlijmd.

Hier zijn de delen verlijmd en staan ze binnen in de werfkelder te drogen. Het zwaard staat rechtop om, naast de enorme lijmklemmen, ook de zwaartekracht te benutten voor het aandrukken van de delen. En je kan het aansluiten van de naden goed aan alle kanten bekijken!

 

Hier ligt het zwaard alweer horizontaal. De roeiploeg van Adriaan moest eraan te pas komen om het zwaard te keren, zo zwaar was het!
Je ziet ook dat het hier al vorm begint te krijgen.

Met veel mankracht is het waard hier aan boord gehesen. Het is nu nog onbehandeld maar zal spoedig in Maarssen verder worden afgewerkt. Het is in profiel gebracht, het beslag (halfrond, platen bij de zwaardkop) is aangebracht en het is in de lak gezet.

 

Het zwaard is nu klaar, en wordt met behulp van de grootzeillier op z’n plaats gehesen. Je ziet het oude zwaard en het nieuwe zwaard nu naast elkaar. Wat een verschil!

 

Adriaan’s schoonvader, een stoere boer, helpt met het aan boord hijsen van de zwaarden.

Omdat de vorige zwaarden van Deens eiken waren gemaakt, en de nieuwe van het lichtere Franse eiken, bleken ze niet zwaar genoeg. Te lichte zwaarden komen boven komen drijven, het blijft wel hout per slot van rekening! Daarom is later in ieder zwaard zit een stuk lood van 25 kilo gegoten.

Wil je meer weten over hoe deze zwaarden zijn gemaakt? Neem dan contact op met Adriaan.